Billeje

I den danske presse læser man jævnligt om turister der er blevet flået af biludlejningsfirmaer, men det er vores klare indtryk at dette altsammen primært er et problem i den sydlige ende af Europa, og vi har ganske enkelt aldrig haft en dårlig oplevelse med et biludlejningsfirma i USA. Ikke én eneste gang har vi haft grund til klage.  Vi har oplevet enkelte småproblemer undervejs med en bil, og dem har vi kunnet løse ved at ringe til udlejningsfirmaet. En enkelt har vi efter aftale med udlejningsfirmaet lige været henne og få skiftet olie på undervejs på en meget lang  tur; regningen blev prompte refunderet ved aflevering fordi vi havde talt med firmaet inden, som selvfølgelig havde lavet en note om det.  Noooo problem :)

Hvem lejer vi helst hos? Det er inderligt ligegyldigt – en bil er en bil, og vi booker altid hjemmefra.  Vi ender altid hos enten Budget, Alamo eller Avis – vi tager den bil der er billigst! Avis er de dyreste i denne sammenhæng, men nogle gange bliver de valgt alligevel fordi det kan være en fordel at bruge mit Avis Preferred kort. I nogle af de store, internationale lufthavne kan der godt være 1-2 timers ventetid på at få selv en forudbestilt bil, og det er de tilfælde hvor jeg vifter med Avis kortet – bilen bestilles hjemmefra, og der er en langt kortere kø for Avis Preferred kunder, hvor man stort set valser ind, ser sit navn på skærmen og snupper bilen og kører sin vej! Det er nu ret fedt, hvis man har nået at se køen for almindelige kunder i f.eks. San Francisco lufthavn på en travl eftermiddag 🙂 I en mindre provinslufthavn er der langt kortere køer og så tager vi billigste tilbud uden at skele til hvilket selskab der er tale om. Noget man skal have i tanke er hvis man lejer bilen i en lufthavn, for at aflevere den i en anden tager udlejnings firmaerne et ekstra gebyr.

Det vigtigste er at forholde sig til hvilke forsikringer der følger med! LDW (Loss damage waiver) er din kaskoforsikring, og den SKAL man simpelthen have med, ellers kan det blive en dyr fornøjelse hvis bilen bliver stjålet!  Se efter når du booker bilen – ofte er den på almindelige bilmodeller med  i prisen, når du er fra Danmark; mens den på dyrere modeller ofte er tillæg.  Sørg under alle omstændigheder for at have styr på den del af det, om ikke andet. SLI (supplemental liability insurance) er udvidet ansvarsforsikring og er muligvis dækket af din familieforsikring hjemme i Danmark. Ligeledes PAE (personal accident and effects) – fritidsulykkeforsikring – vil du muligvis have dækket hjemmefra, og så kan du roligt afvise at betale endnu en gang for dem.  Man kan købe roadside assistance som tillæg, som dækker hvis man mister nøglen, løber tør for benzin eller andre ting som man hjemme lige ville ringe til Falck om.  Prisen er som regel beskeden, og kan være godt givet ud.  Hvis ikke man selv har en GPS, der dækker USA vil vi anbefale at du lejer ensammen med bilen!  Endelig er bilen fyldt med benzin, når du henter den. Hvis du skal køre så langt, at du med sikkerhed ved at hele tanken for længst er væk når du afleverer den igen, kan det bedst betale sig at købe den fulde tank.  Skal du kun kort og bruger en lille del af den fulde tank kan det bedst betale sig at aftale at du fylder tanken igen inden du afleverer bilen – der er altid en benzintank lige i nærheden i enhver lufthavn, så det tager ikke mange ekstra minutter hvis det er noget du vil.

Hvis du gerne vil køre i en fed bil så er der gode muligheder i USA, ligesom man måske kan få drømmen om en cabriolet opfyldt. Det koster selvfølgelig ekstra, og vi plejer at bruge pengene på noget andet end en ekstra dyr bil.  Hvis vi vil køre stærkt, så er de tyske motorveje langt bedre egnet – der er ikke langt mellem politibilerne i USA, og de ser ikke specielt venligt på farttosser! Hvis du er så uheldig at politiet får øje på dig og tilkendegiver at det ville være fint hvis du lige trak ind til siden for en kammeratlig samtale, så gør det med det samme og bliv endelig siddende i bilen med hænderne i fuldstædigt ro! Hvis man kører ude på prærien og møder en modkørende politibil skal man være sikker på de vender rundt hvis du kører for hurtigt, da de har radar i bilen der måler den modkørendes hastighed.